Мусака по Гръцки (Мусакас)


8 души 

2 кг патладжани
1 ч.ч пармезан
1/2 ч.ч галета
малко зехтин
малко сол

 
За каймата и доматения сос

750 гр. кайма (най добре телешка)
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън
800 гр. нарязани домати
1 дафинов лист
1 канела
1/4 ч.ч зехтин
1/3 ч.ч коняк може и ракия
1 щипка захар
сол
прясно смлян черен пипер

 
За соса бешамел

 
150 гр. масло
150 гр. брашно
1 1/2 литър прясно мляко
1 малка глава лук
2 глави каранфил
1/2 ч.л индийско орехче
2 яйца
сол
бял пипер



Каймата и доматения сос:
 В широк тиган загрейте зехтина и запържете леко каймата. След като се изпържи добре за около 7-8' добавете нарязания на ситно лук и чесъна и продължавате да пържете за още 5-6'. След това добавете брендито и останалите съставки: дафинови листа, канела, захар, домати, сол и черен пипер. Оставете месото да къкри за около 20-25', докато пие всичките течности. Междувременно се измиват патладжаните, и се нарязват на филийки около 1 см дебели. Слагаме ги  на тава, поръсваме ги с малко зехтин и сол. Пече се в предварително загрята фурна на 200 ° C в продължение на 10 минути. 
Соса бешамел: 
В малка тенджера загрейте млякото заедно с цялата глава лук къде сме заковани 2-те карамфилчета. Не варете, просто топлете. В тенджера загрейте маслото докато се разтопи, добавете брашното, като се разбърква с тел нежно за 2-3'. Малко по малко,  добавете млякото (премахнете лука с карамфилите),в маслото и брашното като се разбърка непрекъснато с тел. Добавете всички останали съставки: индийско орехче, сол, черен пипер (с изключение на яйцата). Продължавайте да се разбърква от време на време, докато сметана се сгъсти (все още над средно топъл котлон) за около 7-8'. Тогава, след като се сгъсти, отстранете от котлона. Едно по едно се добавят яйцата се разбърква с тел с бързи движения. Сипете 2 супени лъжици сос бешамел в каймата и разбърквате.Поставяне: 
В една продълговата тавичка поръсваме галетата. Поставете половината от патладжаните и ги поръсвате с ½ сиренето. Изсипете половината от каймата, после останалите патладжани, поръсвате със сиренето и слагате и останалата кайма.  
Добавяме отгоре крем бешамел и печем в предварително нагрята фурна на най горното при 180 ° C, докато добре се запече добре бешамела.
Оставете го да изстине и тогава режете на порции. 
(Най долния ред на мусаката може да го сменим, вместо патладжан, картофи, който ги режем на шайби и ги пържим леко на тиган с малко мазнина.) 

Коментари

Популярни публикации