Желирано мляко с аромат на роза




        за 6-8 души

5 чаши. мляко
2 ½ супени лъжици желатин на прах
⅓ чаша. захар
1 течна ванилия
 ½  кафеена лъжица розова вода

За сиропа:
1 чаша. захар
1 чаша. вода
 ¼ кафеена лъжица розова вода
1-2 капки гренадин за цвят (по избор)


 
Първо пригответе сиропа. Смесете водата и захарта в малка тенджера и оставете да къкри на слаб огън за 5-6 минути, докато се разтопи захарта и сиропа се сгащи. Добавете розовата вода, разбъркате и свалете от огъня . Оставете сиропа  да изстине. За да направите желето, сложете в купа ¾ от млякото, поръсете желатина над нея и я оставете да се накисне. Сипете останалото мляко в малка тенджера със захарта, ванилията и розовата вода и оставете да къкри на слаб огън. След като заври добавете желатинения смес, разбърквате и го оставете на слаб огън за още 2-3 минути, докато желатина се разтвори добре. Поставете сместа в  форма и го сложете в хладилника да се замрази за 4 до 6 часа. Обръщате формата върху плато, и сервирайте със сиропа, украсено с диви рози.

Коментари

Популярни публикации