Гяуртосупа (таратор по гръцки)

           

                                                                                     

Материали за 4 души
½ килограм гъсто кисело мляко  
или  1 литър ариан
1 средна краставица, нарязана на шайби
1  голям домат без кората и семките
2 пресни  лукчета
2 супени лъжички ситно нарязан копър
сок от 1 лимон
3 супени лъжички зехтин
1 чаена лъжица сладък червен пипер
Сол
прясно млян черен пипер



1.Изрязвате доматите на малки парчета, и ги слагате в една купа .

2.Посолете нарязаните краставици и ги поставете  в сито.

3.В една часа за кафе бъркате зехтина заедно с половинка от сладкия  червен пипер. 
   Бъркате докато се освети зехтина.Оставете да се изчака.

4.Кисело мляко се разрежда с ½ литър студена вода. 
   Добавяте нарязания пресен лук, доматите и копърът. 
   Разбърквате хубаво.

5.Измивате старателно краставиците от солта и ги изсушете с кухненска хартия. 
   Сложете ги в супата.

6.Добавяте сол и черен пипер и оцветеният с червеният пипер зехтин.

7.Поставете супата в хладилник за един час най-малко. 
   Сервирайте я в голяма купа за супа поръсвайки от горе с останал червен пипер 
   и украсете с 1-2 клончета копър.




















Коментари

Популярни публикации