Диво прасе със сушени смокини



           8 души

2 кг. диво прасе, добре почистено, нарязано на порции
40 сушени смокини
½ чаша зехтин
4 листа от градински чай, пресни или сушени
5 скилидки чесън
сол и прясно смлян черен пипер

За маринатата:
1 бутилка сладко вино
2 чаши коняк или ракия
4 лука, едро нарязани
2 моркова, нарязани на кръгчета
2 стръка целина
2 дафинови листа
1 супена лъжица пипер
5 зърна бахар

 
Подготовка за марината:
Сложете смокините да се накисват във виното една нощ. Отделяме ги от вино, а виното го държим настрана и подготвяме марината: Смесете в голяма купа виното, ракията, лука, морковите, целината, дафиновия лист, черния пипер, бахара и ги разбърквате. Поставете месото в голяма купа, залейте го с марината и го оставете да престои поне 12 часа. Извадете и изцедете месото, запазете марината настрани.

Готвене:
В голяма тенджера, топлим зехтина на силен огън и запържим месото от всичките страни. Изсипете марината, сол и черен пипер, добавете градинският чай и чесъна, понижете температурата и оставете храната ни да къкри за около 1 час, като се разбърква от време на време, докато месото омекне. Махаме месото от тенджерата и го държим топло във фурната. Добавете в тенджерата и варете смокините около 20 минути, докато сосът се сгъсти. Върнете месото в тенджерата, разбърква се за 5’ и свалете от огъня. Сервирайте веднага.

Съвети
• Можете да направите същата рецепта със свинско месо.
• Придружете месото с вкусен маслен бял ориз с безсолни бадеми.

Коментари

Популярни публикации