Диво прасе със сушени смокини
8
души
2 кг. диво прасе, добре почистено, нарязано на порции
40 сушени смокини
½ чаша зехтин
4 листа от градински чай, пресни или сушени
5 скилидки чесън
сол и прясно смлян черен пипер
За маринатата:
1 бутилка сладко вино
2 чаши коняк или ракия
4 лука, едро нарязани
2 моркова, нарязани на кръгчета
2 стръка целина
2 дафинови листа
1 супена лъжица пипер
5 зърна бахар
Подготовка
за марината:
Сложете
смокините да се накисват във виното една нощ. Отделяме
ги от вино, а виното го държим настрана и подготвяме марината: Смесете в голяма
купа виното, ракията, лука, морковите, целината, дафиновия лист, черния пипер,
бахара и ги разбърквате. Поставете
месото в голяма купа, залейте го с марината и го оставете да престои поне 12
часа. Извадете
и изцедете месото, запазете марината настрани.
Готвене:
В голяма тенджера, топлим зехтина
на силен огън и запържим месото от всичките страни. Изсипете
марината, сол и черен пипер, добавете градинският чай и чесъна, понижете температурата
и оставете храната ни да къкри за около 1 час, като се разбърква от време на
време, докато месото омекне. Махаме
месото от тенджерата и го държим топло във фурната. Добавете
в тенджерата и варете смокините около 20 минути, докато сосът се сгъсти. Върнете
месото в тенджерата, разбърква се за 5’ и свалете от огъня. Сервирайте веднага.Готвене:
Съвети
• Можете да направите същата рецепта със свинско месо.
• Придружете месото с вкусен маслен бял ориз с безсолни бадеми.
Коментари
Публикуване на коментар