РИБЕНА ЧОРБА (Какавя)





 
 за 4-ма души

Различни риби, около 1,5 кг
3-4 големи глави лук, обелени и едро нарязани
2 големи домати, нарязани
1 супена лъжица доматено пюре
1/2 чаша целина, стъбло, ситно нарязано
1/3 чаша зехтин
4-5 с.л балсамов оцет
Сол
Прясно смлян черен пипер
Сладък червен пипер, прах

 
Сипваме достатъчно вода в голяма тенджера. Слагаме в тенджерата зеленчуците (лук, домати, целина), както и доматеното пюре, зехтин, сол, пипер и червен пипер. Слагаме капака на половина и варим на бавен огън. Варим зеленчуците за около 30 минути. Проверете дали омекна лука и махнете зеленчуците от тенджерата, като оставяте бульона на котлон.
Ако е необходимо добавете още малко вода в тенджерата. Добавете и балсамовя оцет. Проверете, ако рибата е добре почистена и я сложете в голям тюл. Поставете тюла с рибата в тенджерата и оставете да заври за 35-40 минути на умерен огън. Докато ври рибата изберете лук от зеленчуците и го пасирате.
Махаме мрежата с рибата от тенджерата и отделяме месото от костите. Връщаме рибата в тенджерата заедно с пасирания лук и зеленчуците. Ако искате добавете малко вода.
Сварете за още 15-20 минути. Подправяте вкуса със сол и пипер.
Поднася се вряло заедно с пресен хляб. Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации