САЛАТА ОТ КАЛМАРИ (Каламаросалата)
за 4 души
300 грама. макаронени мидички
3 супени лъжици лимонов сок
140 мл зехтин
30 гр. праз лук, нарязан
1 червена люта чушка нарязана
2 супени лъжици зехтин
10 стръкчета шафран
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
6 калмари, почистени
½ връзка магданоз, нарязан
1 връзка рукола
Варите макароните в подсолена вода, за да стане ал денте.
Изцеждат се и се оставят да престоят.
Междувременно в купа за салата смесете лимоновия сок, зехтин, праз лук и лютата чушка и ги оставяте да постоят за известно време.
Загрейте 2 супени лъжици зехтин в широк тиган, добавете шафрана и когато се оцвети зехтина добавете лука и пържете докато стане полупрозрачен.
Отстранява повечето от лука с решетъчна лъжица и се изсипва допълнително зехтин в тигана.
Увеличаваме температурата и пържим калмарите за няколко минути от всяка страна. Извадете ги, нарежете ги на парчета и ги изсипете в купата със сместа от лимоновия сок, зехтин, праз лук и лютата чушка. Подправете на вкус, добавете макароните, разбъркайте добре и добавете рукола и магданоз.
Коментари
Публикуване на коментар