Бял боб със зелен сос и треска

     за 4 човека

За боба:
1 чаша. бял боб
1 глава лук
1 супена лъжица зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
сол

За зеления сос:

1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица зехтин екстра върджин
1 връзка магданоз, нарязана на ситно

За треска:

2 филета от прясна треска
разбито яйце и брашно за тесто
зехтин за пържене

 
Накиснете боба за една нощ и на следващия ден го сложете да се вари и добавете зехтина, лука и кубчето. Оставете да къкри на слаб огън, докато се сгъстят , добавяйки  студена вода, за да се удължи  кипенето. Точно преди да премахнете от огъня, сложете сол и черен пипер и ги оставете настрани.

Загрейте зехтина в тиган и запържете чесъна. След като почервенее  добавете  брашното, разбърквате  за минута и се разрежда с малко вода от варения фасул. Отстранете от огъня и оставете соса да се сгъсти за няколко минути. Добавете магданоза и разбъркайте.

Отстранете кожата от филета от треска, нарежете ги на кубчета, добавете сол, брашно и ги минете през яйцето. Загреете зехтина в един тиган  и леко запържете рибата до златисто кафяво. Когато е готова отстранете  върху абсорбираща хартия.

Махнете лука от боба, оставете малко от водата и  разбърквате всичко със зеления сос. Топлите ги заедно в продължение на 5 минути, и ги смесете с пържената риба. Сервирайте веднага.

Коментари

Популярни публикации