Гаелопита (рибна баница) от остров Родос
за 5 човека
½ кг. дребна риба
½ кг. дребна риба
(гаврос,хамсия,атерина,цаца)
1 чаша. брашно
5 яйца
1 малък домат, обелен и рендосвана
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
5 стръка прясна мента (листа), нарязани
сол и черен пипер
зехтин
1 чаша. брашно
5 яйца
1 малък домат, обелен и рендосвана
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
5 стръка прясна мента (листа), нарязани
сол и черен пипер
зехтин
Измийте
рибата, нарежете главите и опашките и ги оставете да се изцедят. Нарежете рибата на
малки парченца, като боб. Пригответе една каша забърквайки, брашното
с яйцата, като внимавате да се избегне съсирването.
Изсипете в сместа рибата и всички останали съставки,
сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Загрейте зехтина в тиган, като внимавате
да не топло, нито прекалено горещо. С една супена лъжица взимаме от тестото и изсипваме в тигана. Не поставяме много
в тигана защото в противен случай те ще се залепнат. Изпържете и от двете страни до златисто кафяво и след това ги оставете на хартиени кърпи, за да
се отцедят.
Коментари
Публикуване на коментар