Гаелопита (рибна баница) от остров Родос

 
 
        за 5 човека
½ кг. дребна риба
(гаврос,хамсия,атерина,цаца)
1 чаша. брашно
5 яйца
1 малък домат, обелен и  рендосвана
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
5 стръка прясна мента (листа), нарязани
сол и черен пипер
зехтин

 
Измийте рибата, нарежете главите  и  опашките и ги оставете да се изцедят. Нарежете рибата на малки парченца, като боб. Пригответе една каша забърквайки, брашното с яйцата, като внимавате да се избегне съсирването. Изсипете в сместа рибата и всички останали съставки, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Загрейте зехтина в тиган, като внимавате да не топло, нито прекалено горещо. С една супена лъжица взимаме от тестото и изсипваме  в тигана. Не поставяме много в тигана защото в противен случай те ще се залепнат. Изпържете и от двете страни до златисто кафяво и след това ги оставете на хартиени кърпи, за да се отцедят.


Коментари

Популярни публикации