Скариди с узо



 
за 4-6 човека
800 грама. скариди
2 супени лъжици оцет
1 дафинов лист
6-7 стръка зелен лук, нарязани на ситно
350 мл зехтин
100 мл узо

За соса:
150 мл доматен сок
1 домат, нарязан
3 супени лъжици доматено пюре
200 мл бульон от скариди
сол
копър

 
За бульона от скариди: Измийте скаридите, обелвате и махате главите. Сварете  главите в 250 мл вода с оцет и дафинов лист в продължение на 3-4 минути. Прецедете и запазете бульона.

За скаридите: Запържете лука в зехтин и добавете скаридите. Гответе за около 5 минути. Налейте узото, и сол. Извадете с решетъчна лъжица скаридите и ги сложи на чиния с хартиена кърпа, за да се оттече зехтина от тях.

За соса: В една тенджера сложете доматения сок, доматите, доматеното пюре и бульона от скариди, сол и варете на силен огън. Когато сосът се сгъсти, се добавят копърът, скаридите, и гответе в продължение на 2-3 минути и сервирайте.

Коментари

Популярни публикации