Калмари пълнени с ориз и кедрови ядки





           





за 4 души

  • 1 килограм средни калмари (пресни или замразени)
  • 3 супени лъжици кедрови ядки
  • 2 чаши ориз Каролина
  • 3/4 чаша зехтин
  • 2 глави лук, среден размер, нарязани
  • 2 скилидки чесън
  • 2-3 пресни домати, нарязани на ситно
  • 3 супени лъжици нарязан босилек
  • ½ чаша нарязан магданоз
  • 150гр. доматен сок
  • Сол и черен пипер






  1. Почистете калмарите чрез премахване на вътрешните органи и костите. Измийте ги под течаща вода и нарежете главата и пипалата.
  2. Загрейте половината от зехтина в тиган и добавете лука леко да се загрее. Добавете нарязания на ситно пипалата, чесъна, кедровите ядки и гответе за малко по-дълго.
  3. Добавете ориза, нарязания на ситно домати, босилек и магданоз. Разбърква се в продължение на 2-3 минути с дървена лъжица, сол и черен пипер и отстранете тенджерата от котлона да се охлади малко пълнежът.
  4. Напълнете една по една калмарите с плънка от ориз,(изчислете, че оризът ще набъбне по време на готвене), затворете с клечка за зъби.
  5. Поставете пълнени калмари в тава и се изсипва останалия зехтин. Смесете в чаша доматен сок с малко вода, сол и черен пипер и се изсипва върху калмарите. Поръсете храната с малко повече нарязан босилек. Покриете с алуминиево фолио, и гответе в предварително загряна фурна при 180oC за около 1 час, докато се изпекат калмарите и издуват плънката.


Коментари

Популярни публикации