Калмари пълнени с ориз и кедрови ядки
за 4 души
- 1 килограм средни калмари (пресни или замразени)
- 3 супени лъжици кедрови ядки
- 2 чаши ориз Каролина
- 3/4 чаша зехтин
- 2 глави лук, среден размер, нарязани
- 2 скилидки чесън
- 2-3 пресни домати, нарязани на ситно
- 3 супени лъжици нарязан босилек
- ½ чаша нарязан магданоз
- 150гр. доматен сок
- Сол и черен пипер
- Почистете калмарите чрез премахване на вътрешните органи и костите. Измийте ги под течаща вода и нарежете главата и пипалата.
- Загрейте половината от зехтина в тиган и добавете лука леко да се загрее. Добавете нарязания на ситно пипалата, чесъна, кедровите ядки и гответе за малко по-дълго.
- Добавете ориза, нарязания на ситно домати, босилек и магданоз. Разбърква се в продължение на 2-3 минути с дървена лъжица, сол и черен пипер и отстранете тенджерата от котлона да се охлади малко пълнежът.
- Напълнете една по една калмарите с плънка от ориз,(изчислете, че оризът ще набъбне по време на готвене), затворете с клечка за зъби.
- Поставете пълнени калмари в тава и се изсипва останалия зехтин. Смесете в чаша доматен сок с малко вода, сол и черен пипер и се изсипва върху калмарите. Поръсете храната с малко повече нарязан босилек. Покриете с алуминиево фолио, и гответе в предварително загряна фурна при 180oC за около 1 час, докато се изпекат калмарите и издуват плънката.
Коментари
Публикуване на коментар