Италианска мусака (пастицио)


Пастицио







Необходими продукти за 8 души
  • 600 гр. мляно говеждо месо
  • 1 лук, ситно нарязан
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 400 гр. настъргани зрели домати 
  • 1/2 кг. дебели макарони 
  • 1/2 чаша прясно масло
  • 2 чаши настъргано сирене
за бешамел


  • 2 супени лъжици масло
  • 2 супени лъжици брашно
  • 2 1/2 чаши мляко
  • 1 яйце
  • сол и пипер
  • малко настъргано индийско орехче на




  1. Пържим в  4те супени лъжици зехтин  лукът и каймата разбърквайки непрекъснато
  2. Добавяме солта, черният пипер и доматите. Оставете да къкри за около 30 минути, докато сосът се сгъсти.
  3. Сварете макароните в много подсолена вода. Подсушете. Поръсете с половината от сиренето.
  4. Пригответе бесамела. Разтопете маслото и добавете брашното, разбърквате неприкъсното на слаб огън. Добавете  млякото малко по малко разбъркайки непрекъснато, докато сместа стане на сметана.
  5. Добавете солта, черният пипер и индийското орехче. Добавете яйцето леко разбъркано извън огъня, Разбъркайте енергично. Изсипете останалата част на сиренето в соса.
  6. В леко смазан огнеупорен съд  изшипете спагетите. От горе добавете каймата.
  7. Добавете бесамела на повърхността. Поръсете с малко сирене.
  8. Печете макароните до 170-ти в продължение на около 45 минути до златиста кафява повърхност.
  9. Сервирайте след като е прминал най-малко половин час от печенето.

Коментари

Популярни публикации