Скариди с прошуто

За винегрет с лайм

  • 150 мл слънчогледово олио
  • 1 ч.л. мека горчица
  • 1 ч.л. мед
  • кора и сок от 1-2 лимона лайм
  • сол
  • пипер

За скариди
  • 10 скариди No1 (големи)
  • пипер настърган
  • 10 филийки прошуто
  • 50 грама. настърган пармезан
  • 2 с.л. масло за пържене
             

За винегрет
  • В една купа, добавете мед, горчицата, кората и сока от лайм и ги смесете с  до хомогенност.
  • След това добавете малко по малко слънчогледовото олио, докато разбърквате с тел, така че да се свързват всичките продукти за нашия vinegret. Коригирайте се със сол и черен пипер и ако искаме нашата винегрет да има по-интензивен вкус, добавете още лимонов сок След това я оставаме настрана и подготвяме нашите скариди.
За скариди
    • Ако вземем замразени скариди, нека ги размразим под течаща вода за около 7-8 минути. Изчистваме скаридите премахвайки главата и краката. Не отстраняваме опашката за да има по красив вид чинията ни.
    • С остър нож премахваме от гърба на скаридите червото.
    • След това нарязваме внимателно скаридата до опашката. Искаме да се отвори най-вече на форма на пеперуда.
    • Поръсете с малко зехтин, счукан черен пипер и се оставя в купа настрана.
    • Взимаме парче прошуто  и го слагаме на работната ни маса.
    • Поръсете с малко пармезан прошуто. Поставете една скарида върху прошуто и затегнете на ролка.
    • Повторете същата процедура за всичките скариди. Загрейте на силен огън тигана и добавете 2 супени лъжици зехтин. След като се затопля, но не и да изгори зехтина се добавят скаридите, като се уверите, че страната, която затваря ролката е надолу.
    • След като получите добър цвят от долната страна на всяка скарида обърнете и от другата, докато не получим и от тази страна добър цвят.
    • Ако видим, че на тиганът е прекалено силен  огънят и изгаря прошутото бързо  намаляваме топлинната. 
    • Искаме скаридите да бъдат добре изпечени.
    • Сервирайте с винегрет.

    Коментари

    Популярни публикации