Птичи пастет



10 порции
Време за приготвяне 45 минути

Изчислете допълнително времето

за  замразяване .

1200 гр. птици черен дроб
    150 гр. масло
    2 резена бекон
    1 глава лук, нарязана на ситно
    5 супени лъжици коняк
    1/2 чаша сметана
    1 стрък прясна мащерка
    1 щипка индийско орехче
    Сол и прясно смлян черен пипер
    Препечен хляб и горски плодове, за сервиране

 
1. С остър нож отстранете вътрешностите сухожилия и ципи. Загрейте 1 с. л. масло в тиган и изсипете половината от черния дроб. Пържим ги леко и ги извадете на чиния. Добавим още 1 супена лъжица масло и задушаваме останалия черен дроб. След това ги извадете и тях върху чиния.

2. Нарежете бекона и го сложете в същия тиган с лук и, ако е необходимо, добавете част от маслото. Оставете ги на умерен огън за 4-5’, докато лукът стане прозрачен и омекна добре. Изсипете коняка в сместа и оставете да ври, докато алкохолът се изпари и да затвори всички вкусове. След това отстранете от котлона.

3. В блендер или купата на миксера с резачки пуснете сотираня черен дроб, бекона, лука, сметаната, листата от прясна мащерка, индийското орехче и 1 супена лъжица масло. Смилете добре и добавете сол и черен пипер в сместа.

4. Имате нужда от малка керамична чиния, или ако имате формички за суфле. Изсипете в тих цялата смес, която сме я направили като пюре и натиснете с пръсти, за да се махне въздуха. Изсипете върху пастета и останалото масло разтопено.

5. Оставя се да изстине напълно. Покрийте го с фолио и се оставя за 1 нощ в хладилника. Сервирайте с препечен хляб и сос от горски плодове.


Коментари

Популярни публикации