Зелеви сърми с доматен сос



 

Една голяма зелка
    1/2 кг мляно говеждо месо
    1/2 кг мляно свинско месо
    1/2 чаша ориз
    1 малка глава лук, ситно нарязана
    3 скилидки смлян чесън
    1 шепа нарязан магданоз
    1 голямо яйце
    1 чаена лъжичка червен пипер
    1/4 ч. л. семе кимион
    сол и прясно смлян черен пипер
    3 чаши бульон от говеждо месо
    1 чаша червено вино (ако не искате да използвате вино, замени с бульон)
    2 супени лъжици доматено пюре
    2 супени лъжици брашно

 
Извадете сърцевината от зелето и го потапяйте цялото в тенджера с подсолена вода да къкри. Варим го в продължение на няколко минути и започваме бавно да махаме външните листа един по един. Препоръчително е да поставите зелето в достатъчно голяма тава, за да ви удобно при скубането му.

Смесете мляното говеждо и свинско месо с лук, чесън, ориз, магданоз, яйце, червен пипер, кимион , сол и черен пипер в голяма купа и разбъркайте, докато получите хомогенна смес.

Нарежете страните на листата до средата и поставете плънката в центъра им. Увиете ги като плик, първо увийте горната и долната част на листата и след това страничните.
Нарязаните страни от листата ги поставете в дъното на тенджерата.

Внимателно поставете сърмите в тенджерата и ги налеете с бульона и виното докато се покрият. Покрийте съда и оставете да се вари на слаб огън за около 3 часа или докато оризът омекне.

Поставяме сърмите в една чиния. Смесете доматеното пюре с брашното до хомогенна смес. Добавете малко бульон и след това върнете  сместа в тенджерата. Повишете температурата и го оставете да заври, като се разбърква непрекъснато.

Варите в продължение на една минута или две най-много, добавете сол и черен пипер на вкус и се залива върху сърмите.

Коментари

Популярни публикации