Тартар от сьомга с гуакамоле и пресни домати
За 2-ма души
250 гр. прясна сьомга
1 голям домат
1 голям узрял авокадо
½ глава лук
сок от ½ лимон
2 супени лъжици соев сос
няколко капки табаско
малко копър
сол
1 супена лъжица зехтин
250 гр. прясна сьомга
1 голям домат
1 голям узрял авокадо
½ глава лук
сок от ½ лимон
2 супени лъжици соев сос
няколко капки табаско
малко копър
сол
1 супена лъжица зехтин
За тартар:
Искаме от нашия рибар да ни отреже сьомга филе без кожа и без кости. За да проверите дали са останали кости, минете ръката си над филето назад и напред и ако усетите че има кост, извадете я с една пинцета. Изплакнете филето и го се отцедете добре. Нарежете сьомгата в квадратни парчета от един см и ги поставете в купа. Добавете соевия сос и нарязан копър, сол внимателно, защото соевия сос е солен. Покрийте и оставете да се маринова поне два часа в хладилника. Обелете доматите, премахвайки кожата и семената и ги нарязвате на малки кубчета.
Искаме от нашия рибар да ни отреже сьомга филе без кожа и без кости. За да проверите дали са останали кости, минете ръката си над филето назад и напред и ако усетите че има кост, извадете я с една пинцета. Изплакнете филето и го се отцедете добре. Нарежете сьомгата в квадратни парчета от един см и ги поставете в купа. Добавете соевия сос и нарязан копър, сол внимателно, защото соевия сос е солен. Покрийте и оставете да се маринова поне два часа в хладилника. Обелете доматите, премахвайки кожата и семената и ги нарязвате на малки кубчета.
За гуакамоле:
Отстранете кожата на авокадото и костилката (костилката я пазете). Нарежете на парчета и ги поставете в блендер. Обелете лука и го поставете в блендер. Добавете зехтин, лимонов сок, сол и табаско на вкус. Смелете съставките, докато образуват паста. Пробваме на сол и табаско и добавяме съответно. Сложете го в купа с костилката (за да не почернее) и съхранявайте в хладилник.
Когато искаме да сервираме, използваме една форма и слагаме за първи слой (като пръст) гуакамоле, изравняваме с лъжица. Отгоре слагаме колкото един пръст домати и накрая един пръст сьомга. Много внимателно повдигнете формата. Украсяваме с клончета копър или див лук. Сервира се и се яде студено придружен от шампанско или много студено сухо бяло вино.
добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар