Скариди с шафран и яйчен-лимонов сос (авголемоно)


        за 4 човека
  • 3 чаши зеленчуков бульон 
  • 16 средни скариди
  • 3 с.л. екстра чист зехтин
  • 1 скилидка чесън,
    тънко нарязан
  • 1/2 чаша сухо бяло вино
  • сол и прясно смлян бял пипер на вкус
  • 1 яйце
  • сок от 1 лимон
  • 1/2 чаена лъжичка шафран
     смачкват и се разтваря в 2 супени лъжици топла вода.                  
За соса:
Загрейте зеленчуков бульон и черупки на скариди в средна тенджера
над висока температура за около 30 минути.

Прецедете бульона. 
Добавете шафран към горещия бульон и го разбърквате.
Смесете заедно яйце и лимонов сок.
Поставете бульона на котлона, доведете до леко къкрене и добавете 
една малка лъжица от сместа на яйцето и лимоновия сок,
разбърквайки през цялото време.
Изсипете внимателно разбърквайки непрекъснато и останалия сос 
от яйцето и лимоновия сок.
Свалете тенджерата от котлона, и я оставете непокрита настрани.
Загрейте зехтина на умерена температура. Задушете скаридите и чесъна за 2-3 минути, докато  скаридите порозовеят. Добавете виното, и повишете температурата докато се изпари час от алкохола. Намалете огъня, добавете готовия сос, разбърквате внимателно, за да се сгъсти леко. Извадете и сервирайте.

Коментари

Популярни публикации