Скариди с шафран и яйчен-лимонов сос (авголемоно)
за 4 човека
- 3 чаши зеленчуков бульон
- 16 средни скариди
- 3 с.л. екстра чист зехтин
- 1 скилидка чесън,
тънко нарязан - 1/2 чаша сухо бяло вино
- сол и прясно смлян бял пипер на вкус
- 1 яйце
- сок от 1 лимон
- 1/2 чаена лъжичка шафран
смачкват и се разтваря в 2 супени лъжици топла вода.
Загрейте зеленчуков бульон и черупки на скариди в средна тенджера
над висока температура за около 30 минути.
Прецедете бульона.
Добавете шафран към горещия бульон и го разбърквате.
Смесете заедно яйце и лимонов сок.
Поставете бульона на котлона, доведете до леко къкрене и добавете
една малка лъжица от сместа на яйцето и лимоновия сок,
разбърквайки през цялото време.
Изсипете внимателно разбърквайки непрекъснато и останалия сос
от яйцето и лимоновия сок.
Свалете тенджерата от котлона, и я оставете непокрита настрани.
Загрейте зехтина на умерена температура. Задушете скаридите и чесъна за 2-3 минути, докато скаридите порозовеят. Добавете виното, и повишете температурата докато се изпари час от алкохола. Намалете огъня, добавете готовия сос, разбърквате внимателно, за да се сгъсти леко. Извадете и сервирайте.
Коментари
Публикуване на коментар