Пиле по Каталунски



Продукти за 6-8 души
Едно пиле 1 ½ - 2 килограма, нарязано на порции
1 чаена чаша зехтин
4-5 глави лук, нарязани на парчета
1 чаша червено вино
½ килограм настърган пресен домат
2 супени лъжици доматено пюре
2 дафинови листа
3 скилидки чесън 

5-6 зарна бахар
1 чаена лъжичка канела
150 гр сирене кефалотири или друго твърдо сирене, нарязани на малки парченца
50 гр настъргано сухо сирене, пармеджано
100гр пушено сирене, нарязано на малки парченца
сол и черен пипер


 
Затоплете олиото в дълбок тиган и запържете леко порциите пиле до зачервяване. Ако те не се събират заедно го направим в две дози. Поставете сотираните пилета в тава.
Изсипете в тигана лука, задушете го добре и след това заредете отново пилето.
Добаветете дафинови листа, чесъна, бахара, поръсете с канела и изсипете и червеното вино.
Оставя се да  довари добре докато се изпарее алкохолът напълно, изсипете нарязтеани домати.
Разтворете доматеното пюре в една чаша с вода и я изсипете при пилето. Добавете сол и черен пипер. Намалете огъня, покрийте съда и оставете пилето да се готви за един час.
Намалете още повече огъня и изсипете нарязаните сирена и  поръсете с пармеджаното.
Разберкайте с дървена лъжица храната за да се разтопят сирената и сервирайте догато е  горещо на масата.
Придружете го с паста или пържени картофи.
 

Коментари

Популярни публикации