Гигантски боб със спанак и сладки пиперки







1/2 килограм гигантски боб
1 ½ кг спанак
2 праза ситно нарязани
6 прясно нарязани пресни лука
2 цветни пиперки (червена, жълта)
1/2 връзка копър
1 доматен сок леко концентриран (200 мл)
1 супена лъжица. доматено пюре
зехтин
сол пипер






Слагаме от вечерта боба във вода. На следващия ден варете в продължение на 10 минути, като ги източвате и изплаквате. Повтаряйте ги в обилно количество вода, докато кипнат добре. Запазваме 2 ч.ч от водата в която се е сварил боба.
Почистете спанака, измийте го, подсушете го, нарежете го на едро пригответе малко вода и го блазсирайте.
В топло масло, добавете и изпържете бялата част от праза, лука и нарязаните чушки . След като омекнат, отстраняваме тигана от огъня.
В тава за печене слагаме половината спанак и половината от зеленчуците. Сол пипер, се налива масло и се разбърква добре. Отгоре полагаме гигантският боб.
Оставете останалия спанак в тигана с останалата част от сместа от зеленчуци и добавете сместа върху гиганти. Сол и пипер, се налива малко повече зехтин и се изсипва от горе доматеният сок и доматеното пюре, разтворени в 1 ½ ч.ч. от водата която сме запазили от боба.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. Ако е необходимо, добавете малко повече вода,
по време на печенето. Като цяло искаме храната да остане със соса му. Сервирайте, налейте всяко ястие с малко пресен зехтин и прясно смлян пипер и придружете с пресен горещ хляб и маслини.

Забележка: По желание, ако не предпочитате чушки, отстранете ги. Вашата храна ще бъде също толкова вкусна.

Коментари

Популярни публикации